A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület több éve már, hogy heti rendszerességgel tanácsadói szolgálatot lát el az állami gondozott gyermekek, és fiatal felnőttek körében.


Mindig Ők kezdeményezik a kapcsolattartást, a mindennapjaik pozitív és negatív tapasztalatai, az átélt és megélt élmények, a saját családjuk és az őszinte baráti kapcsolatok hiánya, a megoldásra váró életvezetési problémák a beszélgetések fő témái. Jelenleg több mint 30 fővel állunk heti kapcsolatban. De az utóbbi, járványterhes időszakban ez a létszám közel a kétszeresére ugrott. Így már napi rendszerességgel – a hétvégéken különösen sokan – kérnek tájékoztatást, mentális támogatást. Ez a délutáni időszakban, és esténként több órás önkéntes munkát igényel.

Sok esetben valóban őszinte, szeretetteljes kapcsolat alakul ki a szorongó, depressziós tüneteket mutató fiatalokkal. Sokat beszélgetünk telefonon, ránk írnak a világhálón gyermekotthonokból, lakásotthonokból, nevelőszülőktől és a már önálló életet kezdő gyermekek és fiatalok is.

Sok-sok kérdésre tőlünk várják a választ, de mi csak útmutatást adhatunk, ami abban az esetben vezethet megoldáshoz, ha kölcsönös a bizalom.
Megosztjuk a több mint 20 éves gyermekvédelmi tapasztalatainkat, információinkat. Több esetben elég a beszélgetés, de igény esetén hivatalos ügyeik intézésében is tevékenyen részt tudunk venni. Legyen ez egészségügyi, lakhatási, munkahelyi, hivatalokkal kapcsolatos ügyek, illetve párkapcsolati problémák.