Több autóval indultunk el, hogy a hosszúra nyúlt, izzasztó szeptemberi nyár vége utáni napon felfedezzük a Pákozd-Sukoró Arborétumot és Vadasparkot.

A nagy parkolóban kiszállva a gyerekekkel felsétáltunk a különleges Doni Emlékkápolnához. Gyertyák meggyújtásával emlékeztünk a szabadságunkért életüket adó magyar katonákra. Majd megcsodáltuk a kivételes környezetben épült emlékkápolnát, és közben válaszoltunk a gyerekek kérdéseire.

Ezután a tanösvény végigjárása káprázatos kis séta lett az őszi színekben pompázó erdő lankáin. Végigsétáltunk a nagy bevezető sétányon, ahol két oldalról a környék geológiai és növénytani jellegzetességeit sorakoztatták fel.Az arborétumi tanösvényen interaktív tájékoztató táblák segítették az erdő életközösségének, valamint az ember erdei tevékenységének megismerését.Amiből jó kis találós-kérdések születtek egy kis plusz jutalomért cserébe.

A belső kis tó mentén található játszótéren és a füves sportpályákon lehetőségünk nyílt a felhőtlen szabadtéri játékokra és a sportolásra.
Közben a kiránduláson résztvevő gyerekek rohangásztak és a számukra előkészített termésgyűjtő zacskót tömték meg a talált kincsekkel. A felnőttek mappáiba szép őszi levelek kerültek.
A domb tetejét a Tájmúzeum várt minket, amely interaktív kiállításával a kisebb gyermekeknek is tartogatott meglepetéseket. A kiállítás kicsi, de nagyon sok az összeválogatott érdekesség a környék természeti szépségeiből.

A vadasparkban és a madárröpdében testközelből figyelhettük meg a szarvasokat, őzeket, vaddisznókat, muflonokat, fácánokat és a vadpulykákat. Szerintünk ők is örültek, hogy már nincs őrült meleg, ahogy mi is ennek a remek 22 foknak.

A kirándulásunk végén a kilátóból is jól láttuk, hogy számunkra meglepően sokan bicikliztek aznap a tó környékén, és nem csak a Mészeg-hegyen!